BINGKA KUKUS
Bahan-bahan:-
1) 1 cawan air
2) ½ sudu teh garam
3) 2 cawan ubi kayu parut
4) ½ biji kelapa parut
5) ½ sudu teh pewarna merah
Bahan sira :
1) ½ cawan air
2) 1 keping gula melaka (hancurkan)
3) 1 helai daun pandan, disimpulkan
Cara -cara pembuatan:-
1) Panaskan pengukus. Sapu rata minyak pada loyang.
2) Gaul sehingga sebati ubi kayu, air & bahan pewarna. Masukkan adunan ke
dalamloyang.
3) Kukus selama ½ jam atau hingga masak. Biarkan sejuk. Potong kepada bentukbentuk
yang disukai.
4) Gaul garam bersama kelapa parut. Salut kepingankepingan
bingka dengan
kelapa.
5) Satukan gula melaka, air & daun pandan dalam periuk lain dan masak hingga
larut. Besarkan api dan didihkan hingga menjadi sira yang pekat.
6) Hidang bingka bersama air sira.
Saya nak cuba la resepi ni,tp ni sesuai dg nama BINGKA UBI KUKUS sbab ada guna ubi parut.He he he sorry i komen.
ReplyDelete