BLOG-BLOG KUIH MALAYSIA

BLOG-BLOG KUIH MALAYSIA

PAU GORENG



PAU GORENG


Bahan-bahan:-


Untuk inti :
1) 200 gram kacang merah
2) Air secukupnya (untuk rebus)
3) 100 gram gula perang
4) ½ sudu teh pewarna merah
5) 1 sudu teh garam
6) 3 sudu besar minyak masak

Untuk pau :

1) 500g tepung naik sendiri
2) 6 gram yis segera
3) 50 gram minyak sayur
4) ½ sudu teh garam
5) 100 gram gula halus
6) 250 gram air suam
7) ½ 1kg
minyak masak (untuk menggoreng)

Cara :


Untuk inti :
1) Rebus kacang hingga separuh kembang dan kisar sehingga halus (kisar bersama air
rebusan)
2) Satukan kesemua bahanbahan
inti dan masak hingga pekat.
3) Setelah pekat masukkan minyak makan dan kacau sehingga rata.
Untuk pau :
1) Satukan air, yis, minyak, gula dan garam. Masukkan bahanbahan
ini ke dalam tepung
membentuk doh. Uli doh selama 5 minit.
2) Bentukkan doh menjadi panjang dan potong doh setiap satu menjadi 40g.
3) Simpan doh selama 10 minit dengan ditutup plastik.
4) Setelah 10 minit,ambil doh dan bentukkan bulat. Isikan intinya ditengahtengah,
tutup
doh supaya tidak bocor dan bentukkan bulat semula.
5) Alaskan doh dengan kertas minyak dan buat sehingga doh itu habis dan disimpan lagi
selama 1 jam.
6) Panaskan kuali dengan minyak sederhana panas.
7) Goreng pau sehingga warna keemasan.

No comments:

Post a Comment