BLOG-BLOG KUIH MALAYSIA

BLOG-BLOG KUIH MALAYSIA

APAM SERI AYU

APAM SERI AYU - lembut

Bahan-bahan:-
1) 3 biji telur
2) 240 gram gula
3) 240 ml santan atau susu segar
4) 1 sudu makan jus pandan
5) 270 gram tepung gandum
6) 1 sudu teh ovallate
7) 1 sudu makan tepung kanji
8) 1 biji kelapa muda parut (ambilputih sahaja)
9) Garam secukup rasa

Cara-cara pembuatan :-
1) Telur dikisar bersama gula hingga kembang.
2) Masukkan santan/susu segar, ovallate dan tepung gandum. Kisar sehingga sebati.
3) Panaskan kukusan dan sapu rata minyak pada acuan.
4) Gaul rata kelapa dan garam.
5) Masukkan sedikit kelapa tadi ke dalam acuan. Tekan hingga padat.
6) Tuang adunan tepung memenuhi acuan tadi.
7) Kukus hingga masak anggaran selama 15 minit. Keluarkan daripada acuan.


Contoh-contoh :-

APAM SERI AYU COKLAT



APAM PUTERI AYU@SERI


APAM SERI AYU - MANGKUK KECIL

No comments:

Post a Comment

Post a Comment