BLOG-BLOG KUIH MALAYSIA

BLOG-BLOG KUIH MALAYSIA

CUCUR LEMAK MANIS

CUCUR LEMAK MANIS



Bahan-bahan:-

1) 4 Biji Ubi kayu (rebus dan lecek)
2) 1 biji kelapa parut
3) 4 sudu meja gula pasir
4) 2 sudu teh garam
5) ½ kilo tepung gandum
6) ½ sudu teh pewarna kuning
7) Air secukupnya
8) ½ 1
kg minyak masak (untuk menggoreng)


Cara-cara :

1) Gaul rata ubi rebus bersama kelapa parut,gula dan garam . Ambil sedikit dan
bulatkbulatkan
sebesar bola pingpong
sehingga habis.
2) Dalam bekas lain, bancuh pekat tepung gandum bersama air dan pewarna.
3) Sementara itu panaskan minyak di dalam kuali.
4) Celup bebola ubi ke dalam bancuhan tepung dan goreng sehingga keemasan.
Angkat dan tos.

No comments:

Post a Comment