BLOG-BLOG KUIH MALAYSIA

BLOG-BLOG KUIH MALAYSIA

KUIH LAPIS KELADI



KUIH LAPIS KELADI


BahanBahan:

1) 1 ½ cawan tepung gandum
2) 2 sudu makan tepung beras
3) 2 sudu makan tepung jagung
4) ¾ cawan gula
5) 3 cawan santan
6) 1 sudu teh garam


Untuk lapisan A :

1) ½ cawan air
2) 1 sudu makan pes keladi
3) pewarna ungu
Untuk lapisan B:
1) ½ cawan keladi parut
2) ½ cawan air


Cara:

1) Panaskan kukusan.
2) Kisar semua bahan kecuali bahan untuk lapisan dan tapis.
3) Bahagikan adunan pada 2 bahagian.
4) Masukkan bahan A dalam bahagian 1.
5) Masukkan bahan B dalam bahagian 2.
6) Sapu rata loyang dengan minyak.
7) Masukkan 1 cawan adunan bahan A ke dalam loyang dan kukus selama 3 minit.
8) Lapiskan 1 cawan adunan bahan B dan kukus lagi selama 3 minit.
9) Ulangi langkah 7 dan 8 sehingga adunan habis.
10) Sejukkan dan potong.

No comments:

Post a Comment