BLOG-BLOG KUIH MALAYSIA

BLOG-BLOG KUIH MALAYSIA

JONGKONG

JONGKONG





Bahan-bahan:-

1) 2 cawan tepung beras
2) 1 sudu teh garam
3) 6 cawan santan
4) Gula secukupnya
1) 2 helai daun pandan (potong sebesar 2 inci)
5) Daun pisang secukupnya (buat bakul)


Cara :

1) Gaul sebati santan dan garam.
2) Didalam bekas lain, gaul sebati tepung beras bersama 4 cawan santan. Masak
dalam kuali dengan api yang perlahan sehingga masak dan pejal. Tutup api.
3) Letak sepotong daun pandan di atas 2 helai daun pisang yang ditindih. Ambil 2
sudu makan tepung yang sudah masak dan letakdi atas daun pandan. Tambah gula
dan santan. Pastikan kanji tepung tadi tidak tertutup. Bungkus dan semat. Buat
hingga habis.
4) Sementara itu panaskan pengukus.
5) Kukus sampai santan masak lebih kurang 1 jam.

2 comments:

  1. Puan, kalau ditunjukkan setiap langkah dengan gambar ianya lebih jelas. Terima kasih.

    ReplyDelete