BLOG-BLOG KUIH MALAYSIA

BLOG-BLOG KUIH MALAYSIA

APAM GULA HANGUS

APAM GULA HANGUS BULAT


*Bahan-bahan :-

1) 1 gelas gula
2) ½ gelas air
3) ½ gelas gula
4) 3 biji telur
5) 1 gelas santan atau susu segar
6) 2 ½ gelas tepung gandum
7) 2 sudu teh soda bikarbonat


*Cara-CARA PEMBUATAN :-

1) Panaskan kukusan.
2) Pukul telur dan gula sehingga naik dan kembang.
3) Masukkan gula hangus dan tepung gandum dan soda bikarbonat.
4) Masukkan santan atau susu segar dan gaul rata.
5) Masukkan adunan kedalam loyang.
6) Kukuskan selama 10 15
minit.
7) Sejukkan dan potong.
Sedia untuk dihidangkan.
(cairkan gula di dalam kuali dengan api yang kecil sehingga
kekuning-kuningan)
ayak bersama


*Contoh-contoh Kek/Apam Gula Hangus :-

*Kek Gula Hangus Perisa Pisang


*Kek Gula Hangus Biasa



*Apam Gula Hangus - Rosses


*Apam Gula Hangus - Pop Corn

1 comment:

  1. besar mana gelas tu?nk tentukan sukatannya...kalau gramnye berapa?

    ReplyDelete