BLOG-BLOG KUIH MALAYSIA

BLOG-BLOG KUIH MALAYSIA

BINGKA KASTAD

BINGKA KASTAD




Bahan-bahan:-

1) 2 cawan tepung gandum
2) ½ cawan tepung kastad
3) 2 biji telur
4) 1 cawan gula pasir
5) ½ cawan marjerin (cairkan)
6) 410 ml susu sejat
7) 4 cawan jus pandan
8) ½ sudu teh pewarna hijau
9) ½ cawan bijan (goreng tanpa minyak)


Cara - cara pembuatan:-

1) Panaskan ketuhar pada suhu 180°c selama 10 minit
2) Kisar kesemua bahan kecuali bijan dan tapis.
3) Sementara itu sapu rata acuan/loyang dengan minyak.
4) Masuk acuan /loyang ke dalam ketuhar. Bakar pada suhu 180'C selama ½ jam.
5) Keluarkan dari ketuhar, taburkan bijan dan sambung bakar selama 20 minit atau
sehingga nampak masak.
6) Sejukkan dan potong


Contoh-contoh :-



No comments:

Post a Comment