BLOG-BLOG KUIH MALAYSIA

BLOG-BLOG KUIH MALAYSIA

APAM PISANG COKLAT

APAM PISANG COKLAT SEDAP



*Bahan-Bahan :-

1) 2 cawan tepung gandum - (Campur & ayak)
2) 2 sudu makan cawan serbuk koko- (Campur & ayak)
3) 1 sudu teh soda bikarbonat- (Campur & ayak)
4) 1 sudu teh baking powder- (Campur & ayak)
5) ½ sudu teh garam
6) 1 cawan pisang emas lecek
7) 1 cawan minyak masak
8) 1 ½ cawan gula perang
9) 2 biji telur (pukul)


*Cara -cara pembuatan :-


1) Panaskan kukusan.
2) Masukkan bahan yang telah diayak ke dalam mangkuk.
3) Masukkan bahanbahan
yang tidak diayak ke dalam adunan tadi. Gaul sebati.
4) Masukkan dalam acuan kecil atau loyang.
5) Kukus selama ½ jam atau sehingga masak.


*Contoh-contoh Kek / Apam Pisang Coklat

*KEK PISANG COKLAT - SEGI EMPAT


*APAM PISANG COKLAT - MANGKUK KECIL



*APAM PISANG COKLAT - BULAT BESAR



*APAM PISANG KISMIS

No comments:

Post a Comment