BLOG-BLOG KUIH MALAYSIA

BLOG-BLOG KUIH MALAYSIA

CUCUR BERPERISA

CUCUR BERPERISA


Bahan-bahan:-

1) 600 gram udang (buang kulit dan cincang)
2) 2 biji bawang merah
3) 1 batang lobak merah
4) 2 tangkai lada merah
5) 4 tangkai daun bawang
6) 8 keping sengkuang cina
7) 120 gram udang kering
8) 300 gram tepung gandum
9) 2 sudu teh serbuk penaik
10) 3 sudu teh serbuk kari
11) 1 sudu makan gula
12) 1 ½ sudu teh garam
13) 3 biji telur
14) 200 ml susu cair
15) 100mlair
16) ½ 1
kg minyak masak (untuk menggoreng)


Cara-cara :-

1) Masukkan bahan kesemua bahan kecuali telur, susu, air dan minyak ke dalam
mangkuk. Gaul sebati.
2) Masukkan telur, susu dan air. Gaul sebati dan ketepikan selama ½ jam.
3) Sementara itu panaskan minyak di dalam kuali.
4) Gunakan sudu makan, masukkan adunan ke dalam kuali satu per satu hingga
habis. Goreng sehingga kekuningkuningan
dengan api sederhana.
5) Angkat dan tos. Hidang bersama sos cili atau sos tomato.

No comments:

Post a Comment