BLOG-BLOG KUIH MALAYSIA

BLOG-BLOG KUIH MALAYSIA

DONAT

DONAT




Bahan-bahan:-

1) 500 gram tepung gandum
2) 1 cawan gula
3) 1 cawan susu tepung
4) ½ sudu teh garam
5) 1 bungkus yis kering
6) 1 sudu makan lemak sayur
7) 1 biji telur (pukul)
8) 2 sudu makan marjerin
9) 250 ml air suam
10) ½ 1
kg minyak masak (untuk menggoreng)
11) Gula halus / coklat cair dan coklat urai (pilihan bahan untuk salut)


Cara-cara :-

1) Masukkan tepung, gula, susu, garam dan lemak sayur ke dalam mangkuk. Gaul
rata.
2) Masukkan telur, marjerin dan air suam. Gaul rata hingga menjadi doh. Uli doh
hingga tidak melekat.
3) Tutupkan dengan kain lembab dn biarkan naik hingga 2 kali ganda.
4) Selepas naik tumbuktumbuk
doh supaya angin keluar. Uli sekali lagi.
5) Bahagikan adunan kepada bebola kecil dan canaikan. Terap mengikut saiz yang
dikehendaki.
6) Biarkan adunan naik sekali lagi.
7) Sementara itu panaskan minyak di dalam kuali dengan api yg sederhana.
8) Goreng donat sehingga keemasan. Angkat dan tos.
9) Salut donat yang telah digoreng dengan gula halus atau sapu coklat pada bahagian
atas donat dan tabur dengan coklat urai.

No comments:

Post a Comment