BLOG-BLOG KUIH MALAYSIA

BLOG-BLOG KUIH MALAYSIA

CUCUR IKAN BILIS

CUCUR IKAN BILIS




Bahan-bahan:-

1) ½ kg tepung gandum
2) 3 4
biji cili merah
3) Ikan bilis secukupnya
4) 1 2
biji bawang besar (dimayang)
5) 1 sudu teh garam
6) Air panas (mendidih) secukupnya untuk membancuh
7) ½ 1
kg minyak masak (untuk menggoreng)


Cara-cara :-

1) Masukkan tepung, cili, ikan bilis dan bawang besar dalam mangkuk dan dibancuh
dengan air panas. Bancuhan pekat tidak cair. Biarkan sejuk.
2) Sementara itu panaskan minyak di dalam kuali.
3) Gunakan sudu makan, masukkan adunan ke dalam kuali satu per satu hingga
habis. Goreng sehingga kekuningkuningan
dengan api sederhana.
4) Angkat dan tos. Hidang bersama sos cili atau sos tomato.

No comments:

Post a Comment