BLOG-BLOG KUIH MALAYSIA
KARIPAP MUDAH
KARIPAP MUDAH
Bahan-bahan:-
Untuk inti :
1) 3 sudu makan minyak masak
2) 1 batang kulit kayu manis
3) ½ sudu teh makan jintan manis
4) ½ inci halia
5) 1 biji bawang besar
6) 2 ulas bawang putih
7) 2 sudu makan rempah kari
8) 1 sudu teh serbukcili (jika mahu pedas)
9) 2 sudu makan gula
10) 1 sudu teh garam
11) ½ kg ubi kentang/ keledek(potong dadu)
12) 100 gram daging lembu/ayam
13) 2 cawan air
Untuk kulit :
1) 500 gram tepung gandum
2) 1 cawan minyak masak (panaskan)
3) ½ 1
kg minyak masak (untuk menggoreng)
Cara :
Untuk inti :
1) Panaskan minyak. Tumis kulit kayu manis dan jintan manis hingga naik bau.
2) Masukkan masukkan halia, bawang besar dan bawang putih. Kacau rata.
3) Masukkan serbuk kari dan cili. Kacau rata hingga terbit minyak.
4) Masukkan gula, garam dan daging. Kacau rata hingga daging separa masak.
5) Masukkan ubi kentang/keledek dn air. Kacau seketika dan tutup periuk dengan api yang
kecil. Biarkan seketika hingga ubi empuk.
6) Tutup api setelah masak dan ketepikan.
Untuk Kulit :
1) Masukkan tepung ke dalam mangkuk. Curah minyak panas ke dalam tepung. Gaul rata
membentuk doh. (tambah tepung atau minyak jika doh terlalu lembut atau keras)
2) Ambil sedikit doh, canai nipis (2mm tebal) atas landasan bertepung dan isikan 1 sudu
makan inti, tutup dan kelim kemaskemas
/ gunakan acu karipap untuk menutupnya dan
elakkan bocor sewaktu menggoreng. Ulangi proses yang sama hingga habis.
3) Sementara itu panaskan minyak di dalam kuali dengan api yang perlahan.
4) Goreng karipap hingga kuning keemasan. Angkat dan tos.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Labels
- abok-abok (1)
- AGAR-AGAR SANTAN (1)
- apam (2)
- apam balik (1)
- apam gula hangus (1)
- apam pisang coklat (1)
- apam puteri ayu (1)
- apam tapai tepung beras (1)
- badak air (1)
- badak berendam (1)
- badak sumbu (1)
- bahulu (1)
- BEBOLA UBI KELEDEK (1)
- beras (1)
- bingka bakar (1)
- bingka jagung (1)
- bingka kastad (1)
- bingka kukus (1)
- BINGKA TEPUNG BERAS (1)
- BINGKA TEPUNG GANDUM (1)
- BINGKA UBI (1)
- BUAH BIDARA (1)
- coklat (1)
- cucur atap (1)
- CUCUR Keria (1)
- CUCUR PISANG (1)
- CUCUR UDANG (1)
- cucur udang jagung (1)
- DONAT (1)
- durian tembaga (1)
- GETAS (1)
- jabatan perikanan (1)
- JONGKONG (1)
- JONGKONG KELAPA MUDA (1)
- KARIPAP (1)
- KARIPAP MUDAH (1)
- KASWI (1)
- kek (1)
- keledek (1)
- KERIA (1)
- KOCI (1)
- KOCI LABU (1)
- kuih (4)
- kuih apam (1)
- kuih badak (1)
- KUIH BOM (1)
- KUIH GULUNG (KETAYAP) (1)
- KUIH JAGUNG (1)
- KUIH KACANG KASTURI (1)
- KUIH LAPIS (1)
- KUIH LAPIS BATIK (1)
- KUIH LAPIS COKLAT JAGUNG (1)
- KUIH LAPIS KELADI (1)
- kuih malaysia (4)
- KUIH SAGU (1)
- kuih tradisi malaysia (1)
- kuih tradisi melayu (1)
- lemak manis (1)
- lembut dan sedap (1)
- LEMPENG COKLAT (1)
- LEMPENG PISANG (1)
- LEPAT JAGUNG (1)
- LEPAT LABU (1)
- LEPAT PISANG (1)
- LOMPANG (1)
- LOMPANG BERLAUK (1)
- LOMPAT TIKAM (1)
- lopes (1)
- malaysia food (1)
- melaka bandaraya bersejarah (1)
- NAGASARI (1)
- NESTUM (1)
- PAI TEE (1)
- PAU GORENG (1)
- PAU KUKUS (1)
- perisa kari (1)
- PIZZA MINI (1)
- POPIA GORENG (1)
- PUDING GULA HANGUS (1)
- PUDING ROTI (1)
- PUDING ROTI COKLAT (1)
- ramli burger (1)
- seri ayu (1)
- taman molek (1)
No comments:
Post a Comment