BLOG-BLOG KUIH MALAYSIA

BLOG-BLOG KUIH MALAYSIA

KUIH LAPIS COKLAT JAGUNG


KUIH LAPIS COKLAT JAGUNG


Bahanbahan:


1) 2 cawan tepung gandum
2) 2 sudu makan tepung beras
3) 2 sudu makan tepung kastad
4) 3/4 cawan gula
5) 4 cawan santan
6) 1 sudu teh garam
7) ½ cawan isi jagung (kisar bersama ½ cawan air)
8) 1 sudu makan serbuk coklat (bancuh dengn ½ cawan air suam)

Cara:
1) Panaskan kukusan.
2) Kisar semua tepung, gula dan santan. Tapis.
3) Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
4) Masukkan jagung dalam bahagian 1 dan gaul rata.
5) Masukkan coklat dalam bahagian 1 dan gaul rata.
6) Sapu rata loyang dengan minyak masak.
7) Masuk 1 senduk adunan koko dan kukus selama 3 minit.
8) Lapiskan 1 senduk adunan jagung dan kukus semula selama 3 minit.
9) Ulangi langkah 7 dan 8 sehingga adunan habis.
10) Sejukkan dan potong.

No comments:

Post a Comment