BLOG-BLOG KUIH MALAYSIA

BLOG-BLOG KUIH MALAYSIA

LEPAT PISANG

LEPAT PISANG



Bahan-bahan:-
1) 6 biji pisang masak (buang kulit)
2) 1 cawan gula
3) 2 cawan tepung gandum (ayak)
4) ½ biji kelapa parut
5) ½ sudu teh garam
6) Daun pisang secukupnya (layur diatas api)

Cara :
1) Panaskan pengukus.
2) Kisar kesemua bahan kecuali kelapa parut dan daun pisang hingga sebati.
3) Ambil sekeping daun pisang, letakkan 1 sudu adunan pisang ditengahtengahnya
secara
memanjang. Letakkan 1 sudu teh kelapa parut di tengahtengahnya
sebagai inti. Tutup
kelapa parut tadi dengan 1 sudu adunan pisang. Balut adunan itu dengan lipat keduadua
hujung daun itu ke bawah supaya menjadi lipatan berukuran 12x11 cm. Buat sehingga
habis.
4) Letakkan dalam dulang pengukus dan kukus selama ½ jam atau hingga masak.

No comments:

Post a Comment