BLOG-BLOG KUIH MALAYSIA
PAU KUKUS
PAU KUKUS
Bahan-bahan:-
Untuk inti :
1) 200 gram kacang merah
2) Air secukupnya (untuk rebus)
3) 100 gram gula perang
4) ½ sudu teh pewarna merah
5) 1 sudu teh garam
6) 3 sudu besar minyak masak
Untuk pau :
1) 500 gram tepung gandum
2) ½ sudu teh baking powder
3) ½ sudu teh garam
4) 1 sudu makan gula
5) 1 sudu teh yis segera
6) 2 sudu makan shorterning [crisko]
7) 250 gram air suam
8) keratan daun pisang atau kertas minyak.
Cara :
Untuk inti :
1) Rebus kacang hingga separuh kembang dan kisar sehingga halus (kisar bersama air
rebusan)
2) Satukan kesemua bahanbahan
inti dan masak hingga pekat.
3) Setelah pekat masukkan minyak makan dan kacau sehingga rata.
Untuk pau :
1) Gaul rata semua bahan kecuali air.
2) Masukkan air sedikitsedikit
sehingga habis. Uli sehingga licin.Tutupkan dgn kain
lembab dan biarkan naik 2X ganda.
3) Tumbukkan adunan dan bahagikan adunan menjadi ketulan kecil. Bulatkan dan
masukkan inti .
4) Lapikkan adunan diatas keratan daun pisang atau kertas minyak.
5) Rehatkan adunan sehingga naik lagi.
6) Panaskan kukusan.
7) Masukkan adunan dan kukus selama 10 minit.
8) Buka tudung dengan perlahanperlahan
supaya air wap tidak menimpa adunan pau
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Labels
- abok-abok (1)
- AGAR-AGAR SANTAN (1)
- apam (2)
- apam balik (1)
- apam gula hangus (1)
- apam pisang coklat (1)
- apam puteri ayu (1)
- apam tapai tepung beras (1)
- badak air (1)
- badak berendam (1)
- badak sumbu (1)
- bahulu (1)
- BEBOLA UBI KELEDEK (1)
- beras (1)
- bingka bakar (1)
- bingka jagung (1)
- bingka kastad (1)
- bingka kukus (1)
- BINGKA TEPUNG BERAS (1)
- BINGKA TEPUNG GANDUM (1)
- BINGKA UBI (1)
- BUAH BIDARA (1)
- coklat (1)
- cucur atap (1)
- CUCUR Keria (1)
- CUCUR PISANG (1)
- CUCUR UDANG (1)
- cucur udang jagung (1)
- DONAT (1)
- durian tembaga (1)
- GETAS (1)
- jabatan perikanan (1)
- JONGKONG (1)
- JONGKONG KELAPA MUDA (1)
- KARIPAP (1)
- KARIPAP MUDAH (1)
- KASWI (1)
- kek (1)
- keledek (1)
- KERIA (1)
- KOCI (1)
- KOCI LABU (1)
- kuih (4)
- kuih apam (1)
- kuih badak (1)
- KUIH BOM (1)
- KUIH GULUNG (KETAYAP) (1)
- KUIH JAGUNG (1)
- KUIH KACANG KASTURI (1)
- KUIH LAPIS (1)
- KUIH LAPIS BATIK (1)
- KUIH LAPIS COKLAT JAGUNG (1)
- KUIH LAPIS KELADI (1)
- kuih malaysia (4)
- KUIH SAGU (1)
- kuih tradisi malaysia (1)
- kuih tradisi melayu (1)
- lemak manis (1)
- lembut dan sedap (1)
- LEMPENG COKLAT (1)
- LEMPENG PISANG (1)
- LEPAT JAGUNG (1)
- LEPAT LABU (1)
- LEPAT PISANG (1)
- LOMPANG (1)
- LOMPANG BERLAUK (1)
- LOMPAT TIKAM (1)
- lopes (1)
- malaysia food (1)
- melaka bandaraya bersejarah (1)
- NAGASARI (1)
- NESTUM (1)
- PAI TEE (1)
- PAU GORENG (1)
- PAU KUKUS (1)
- perisa kari (1)
- PIZZA MINI (1)
- POPIA GORENG (1)
- PUDING GULA HANGUS (1)
- PUDING ROTI (1)
- PUDING ROTI COKLAT (1)
- ramli burger (1)
- seri ayu (1)
- taman molek (1)
No comments:
Post a Comment