BLOG-BLOG KUIH MALAYSIA
PAU GORENG
PAU GORENG
Bahan-bahan:-
Untuk inti :
1) 200 gram kacang merah
2) Air secukupnya (untuk rebus)
3) 100 gram gula perang
4) ½ sudu teh pewarna merah
5) 1 sudu teh garam
6) 3 sudu besar minyak masak
Untuk pau :
1) 500g tepung naik sendiri
2) 6 gram yis segera
3) 50 gram minyak sayur
4) ½ sudu teh garam
5) 100 gram gula halus
6) 250 gram air suam
7) ½ 1kg
minyak masak (untuk menggoreng)
Cara :
Untuk inti :
1) Rebus kacang hingga separuh kembang dan kisar sehingga halus (kisar bersama air
rebusan)
2) Satukan kesemua bahanbahan
inti dan masak hingga pekat.
3) Setelah pekat masukkan minyak makan dan kacau sehingga rata.
Untuk pau :
1) Satukan air, yis, minyak, gula dan garam. Masukkan bahanbahan
ini ke dalam tepung
membentuk doh. Uli doh selama 5 minit.
2) Bentukkan doh menjadi panjang dan potong doh setiap satu menjadi 40g.
3) Simpan doh selama 10 minit dengan ditutup plastik.
4) Setelah 10 minit,ambil doh dan bentukkan bulat. Isikan intinya ditengahtengah,
tutup
doh supaya tidak bocor dan bentukkan bulat semula.
5) Alaskan doh dengan kertas minyak dan buat sehingga doh itu habis dan disimpan lagi
selama 1 jam.
6) Panaskan kuali dengan minyak sederhana panas.
7) Goreng pau sehingga warna keemasan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Labels
- abok-abok (1)
- AGAR-AGAR SANTAN (1)
- apam (2)
- apam balik (1)
- apam gula hangus (1)
- apam pisang coklat (1)
- apam puteri ayu (1)
- apam tapai tepung beras (1)
- badak air (1)
- badak berendam (1)
- badak sumbu (1)
- bahulu (1)
- BEBOLA UBI KELEDEK (1)
- beras (1)
- bingka bakar (1)
- bingka jagung (1)
- bingka kastad (1)
- bingka kukus (1)
- BINGKA TEPUNG BERAS (1)
- BINGKA TEPUNG GANDUM (1)
- BINGKA UBI (1)
- BUAH BIDARA (1)
- coklat (1)
- cucur atap (1)
- CUCUR Keria (1)
- CUCUR PISANG (1)
- CUCUR UDANG (1)
- cucur udang jagung (1)
- DONAT (1)
- durian tembaga (1)
- GETAS (1)
- jabatan perikanan (1)
- JONGKONG (1)
- JONGKONG KELAPA MUDA (1)
- KARIPAP (1)
- KARIPAP MUDAH (1)
- KASWI (1)
- kek (1)
- keledek (1)
- KERIA (1)
- KOCI (1)
- KOCI LABU (1)
- kuih (4)
- kuih apam (1)
- kuih badak (1)
- KUIH BOM (1)
- KUIH GULUNG (KETAYAP) (1)
- KUIH JAGUNG (1)
- KUIH KACANG KASTURI (1)
- KUIH LAPIS (1)
- KUIH LAPIS BATIK (1)
- KUIH LAPIS COKLAT JAGUNG (1)
- KUIH LAPIS KELADI (1)
- kuih malaysia (4)
- KUIH SAGU (1)
- kuih tradisi malaysia (1)
- kuih tradisi melayu (1)
- lemak manis (1)
- lembut dan sedap (1)
- LEMPENG COKLAT (1)
- LEMPENG PISANG (1)
- LEPAT JAGUNG (1)
- LEPAT LABU (1)
- LEPAT PISANG (1)
- LOMPANG (1)
- LOMPANG BERLAUK (1)
- LOMPAT TIKAM (1)
- lopes (1)
- malaysia food (1)
- melaka bandaraya bersejarah (1)
- NAGASARI (1)
- NESTUM (1)
- PAI TEE (1)
- PAU GORENG (1)
- PAU KUKUS (1)
- perisa kari (1)
- PIZZA MINI (1)
- POPIA GORENG (1)
- PUDING GULA HANGUS (1)
- PUDING ROTI (1)
- PUDING ROTI COKLAT (1)
- ramli burger (1)
- seri ayu (1)
- taman molek (1)
No comments:
Post a Comment