BLOG-BLOG KUIH MALAYSIA
PAI TEE
PAI TEE
Untuk inti :
1) 2 sudu minyak masak
2) 2 ulas bawang putih (cincang halus)
3) ½ biji sengkuang
4) 1 batang lobak merah
5) 1 keping tahu goreng.(potong dadu kecil)
6) 100 gram ayam/ udang. (cincang halus)
7) 1 biji telur(goreng dadar dan cincang halus)
8) ½ sudu teh garam
Untuk kulit:
1) 100 gram tepung ubi
2) 100 gram tepung gandum
3) 100 gram tepung jagung
4) 1 biji telur
5) air secukupnya
6) ½ sudu teh garam
7) ½ 1kg
minyak masak (untuk menggoreng)
Cara:
Untuk inti :
1) Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih. Masukkan isi ayam/udang. Kacau
sebentar.
2) Masukkan semua bahan kecuali telur dan kacau rata sehingga layu/masak.
3) Masukkan telur yg dicincang dan gaul rata.
4) Angkat dan ketepikan.
Untuk kulit:
1) Masukkan semua bahan kecuali minyak dan air. Tambah air sedikit demi sedikit dan
gaulkan sebati. Pastikan adunan tidak terlalu cair.
2) Panaskan acuan pai tee dalam minyak panas.
3) Celup acuan ke dalam bancuhan tepung.
4) Celupkan semula kedalam minyak panas.
5) Biarkan hingga kulit tertanggal sendiri.
6) Goreng sehingga kekuningan.
7) Angkat dan toskan.
8) Masukkan inti kedalam kulit pai tee dan hidangkan bersama cili sos.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Labels
- abok-abok (1)
- AGAR-AGAR SANTAN (1)
- apam (2)
- apam balik (1)
- apam gula hangus (1)
- apam pisang coklat (1)
- apam puteri ayu (1)
- apam tapai tepung beras (1)
- badak air (1)
- badak berendam (1)
- badak sumbu (1)
- bahulu (1)
- BEBOLA UBI KELEDEK (1)
- beras (1)
- bingka bakar (1)
- bingka jagung (1)
- bingka kastad (1)
- bingka kukus (1)
- BINGKA TEPUNG BERAS (1)
- BINGKA TEPUNG GANDUM (1)
- BINGKA UBI (1)
- BUAH BIDARA (1)
- coklat (1)
- cucur atap (1)
- CUCUR Keria (1)
- CUCUR PISANG (1)
- CUCUR UDANG (1)
- cucur udang jagung (1)
- DONAT (1)
- durian tembaga (1)
- GETAS (1)
- jabatan perikanan (1)
- JONGKONG (1)
- JONGKONG KELAPA MUDA (1)
- KARIPAP (1)
- KARIPAP MUDAH (1)
- KASWI (1)
- kek (1)
- keledek (1)
- KERIA (1)
- KOCI (1)
- KOCI LABU (1)
- kuih (4)
- kuih apam (1)
- kuih badak (1)
- KUIH BOM (1)
- KUIH GULUNG (KETAYAP) (1)
- KUIH JAGUNG (1)
- KUIH KACANG KASTURI (1)
- KUIH LAPIS (1)
- KUIH LAPIS BATIK (1)
- KUIH LAPIS COKLAT JAGUNG (1)
- KUIH LAPIS KELADI (1)
- kuih malaysia (4)
- KUIH SAGU (1)
- kuih tradisi malaysia (1)
- kuih tradisi melayu (1)
- lemak manis (1)
- lembut dan sedap (1)
- LEMPENG COKLAT (1)
- LEMPENG PISANG (1)
- LEPAT JAGUNG (1)
- LEPAT LABU (1)
- LEPAT PISANG (1)
- LOMPANG (1)
- LOMPANG BERLAUK (1)
- LOMPAT TIKAM (1)
- lopes (1)
- malaysia food (1)
- melaka bandaraya bersejarah (1)
- NAGASARI (1)
- NESTUM (1)
- PAI TEE (1)
- PAU GORENG (1)
- PAU KUKUS (1)
- perisa kari (1)
- PIZZA MINI (1)
- POPIA GORENG (1)
- PUDING GULA HANGUS (1)
- PUDING ROTI (1)
- PUDING ROTI COKLAT (1)
- ramli burger (1)
- seri ayu (1)
- taman molek (1)
No comments:
Post a Comment